Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή κοινή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνια ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση ή υπερβολικά επίπεδα ανδρικής ορμόνης (ανδρογόνα).

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου

Title:

Description:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή κοινή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνια ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση ή υπερβολικά επίπεδα ανδρικής ορμόνης (ανδρογόνα).

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή κοινή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνια ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση ή υπερβολικά επίπεδα ανδρικής ορμόνης (ανδρογόνα). Οι ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν πολλές μικρές συλλογές υγρών (θυλάκια) και να μην απελευθερώνουν τακτικά ωάρια.

Η ακριβής αιτία του PCOS είναι άγνωστη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μαζί με την απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

 

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του PCOS συχνά αναπτύσσονται γύρω από την πρώτη έμμηνο ρύση κατά την εφηβεία. Μερικές φορές το PCOS αναπτύσσεται αργότερα, για παράδειγμα, ως απόκριση σε σημαντική αύξηση βάρους.

Τα συμπτώματα του PCOS ποικίλλουν. Η διάγνωση του PCOS γίνεται όταν εμφανίσετε τουλάχιστον δύο από αυτά τα συμπτώματα:

 • Ακανόνιστες περίοδοι. Οι σπάνιοι, ακανόνιστοι ή παρατεταμένοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι το πιο κοινό σημάδι του PCOS. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λιγότερες από εννέα περιόδους το χρόνο, περισσότερες από 35 ημέρες μεταξύ των περιόδων και ασυνήθιστα βαριές περιόδους.
 • Περίσσεια ανδρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά σημάδια, όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα (υπερτρίχωση) και περιστασιακά σοβαρή ακμή και φαλάκρα ανδρικού τύπου.
 • Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι ωοθήκες σας μπορεί να είναι διευρυμένες και να περιέχουν ωοθυλάκια που περιβάλλουν τα ωάρια. Ως αποτέλεσμα, οι ωοθήκες μπορεί να μην λειτουργούν κανονικά.

Τα συμπτώματα PCOS είναι συνήθως πιο σοβαρά εάν είστε παχύσαρκοι.

 

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας;
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την έμμηνο ρύση σας, εάν αντιμετωπίζετε υπογονιμότητα ή εάν έχετε σημάδια περίσσειας ανδρογόνων, όπως επιδείνωση της υπερτρίχωσης, ακμή και φαλάκρα ανδρικού τύπου.

 

Αιτίες
Η ακριβής αιτία του PCOS δεν είναι γνωστή. Παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν ζάχαρη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας. Εάν τα κύτταρα σας γίνουν ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης, τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να αυξηθούν και το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Η περίσσεια ινσουλίνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ανδρογόνων, προκαλώντας δυσκολία στην ωορρηξία.
 • Χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παραγωγή ουσιών από λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με PCOS έχουν έναν τύπο φλεγμονής χαμηλού βαθμού που διεγείρει τις πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.
 • Κληρονομικότητα. Ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το PCOS.
 • Περίσσεια ανδρογόνων. Οι ωοθήκες παράγουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, με αποτέλεσμα υπερτρίχωση και ακμή.

 

Επιπλοκές
Οι επιπλοκές του PCOS μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αγονία
 • Διαβήτη κύησης ή υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από εγκυμοσύνη
 • Αποβολή ή πρόωρο τοκετό
 • Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα — μια σοβαρή ηπατική φλεγμονή που προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ
 • Μεταβολικό σύνδρομο — μια ομάδα καταστάσεων που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
 • Διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη
 • Άπνοια ύπνου
 • Κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές
 • Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας
 • Καρκίνο του ενδομητρίου

Η παχυσαρκία σχετίζεται με το PCOS και μπορεί να επιδεινώσει τις επιπλοκές της διαταραχής.


© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights ReservedPowered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights Reserved


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, LondonCopyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.