Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι η μείωση της παραγωγής ορμονών σχετικών με την αναπαραγωγή, όπως είναι τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, ωστόσο, περίπου 1 στις 100 γυναίκες μπορεί να βιώσει πρώιμη εμμηνόπαυση, ακόμα και πριν τα 40 έτη. Υπάρχει μια περίοδος διάρκειας 5-10 ετών, η οποία προηγείται και έπεται της εμμηνόπαυσης και ονομάζεται κλιμακτηριακό σύνδρομο (κλιμακτήριος ή περιεμμηνόπαυση), κατά την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα όπως:
- Εξάψεις
- Αυπνία
- Νυχτερινή εφίδρωση
- Πόνος
- φαγούρα
- Ακαμψία αρθρώσεων
- Μείωση της μυϊκής μάζας
- Αλλαγές του μεταβολισμού
- Τριχόπτωση
- Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια
- Κολπική ξηρότητα
- Δυσφορία
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
- Γαστρεντερικά προβλήματα
- Προβλήματα μνήμης και προσοχής
- Πονοκέφαλος
- Ταχυπαλμίες
- Συχνές ουρολοιμώξεις.
Η εμφάνιση και η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα τη γυναίκα και συνδέεται με τη γενικότερη ψυχολογία της γυναίκας και με παράγοντες όπως σωματικό βάρος, άγχος, διατροφή, κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα κλπ.
Η παράλειψη περιόδων κατά την εμμηνόπαυση είναι συχνή και αναμενόμενη. Συχνά, η έμμηνος ρύση παραλείπεται ένας μήνας και επανέρχεται, ή παραλείπονται αρκετοί μήνες και στη συνέχεια αρχίζουν ξανά οι μηνιαίοι κύκλοι για μερικούς μήνες. Οι περίοδοι τείνουν επίσης να συμβαίνουν σε μικρότερους κύκλους, επομένως είναι πιο κοντά μεταξύ τους. Παρά τις ακανόνιστες περιόδους, η εγκυμοσύνη είναι πιθανή. Εάν έχετε παραλείψει μια περίοδο αλλά δεν είστε σίγουροι ότι έχετε ξεκινήσει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σκεφτείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας;
Συνεχίστε τις τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας για προληπτική υγειονομική περίθαλψη και τυχόν ιατρικές ανησυχίες. Συνεχίστε να κλείνετε αυτά τα ραντεβού κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.
Η προληπτική υγειονομική περίθαλψη καθώς μεγαλώνετε μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας, όπως κολονοσκόπηση, μαστογραφία και έλεγχο τριγλυκεριδίων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει και άλλες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων θυρεοειδούς καθώς και εξετάσεις μαστού και πυέλου. Πάντα να αναζητάτε ιατρική συμβουλή εάν έχετε αιμορραγία από τον κόλπο σας μετά την εμμηνόπαυση.