Παχυσαρκία και έλεγχος σωματικού βάρους

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια ασθένεια με πολλές αιτίες που οδηγούν σε υπερβολικό σωματικό λίπος και μερικές φορές σε κακή υγεία. Το σωματικό λίπος από μόνο του δεν είναι ασθένεια αλλά όταν το σώμα σας έχει πάρα πολύ επιπλέον λίπος, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.

Παχυσαρκία και έλεγχος σωματικού βάρους

Title:

Description:

Παχυσαρκία και έλεγχος σωματικού βάρους

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια ασθένεια με πολλές αιτίες που οδηγούν σε υπερβολικό σωματικό λίπος και μερικές φορές σε κακή υγεία. Το σωματικό λίπος από μόνο του δεν είναι ασθένεια αλλά όταν το σώμα σας έχει πάρα πολύ επιπλέον λίπος, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια ασθένεια με πολλές αιτίες που οδηγούν σε υπερβολικό σωματικό λίπος και μερικές φορές σε κακή υγεία. Το σωματικό λίπος από μόνο του δεν είναι ασθένεια αλλά όταν το σώμα σας έχει πάρα πολύ επιπλέον λίπος, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για την υγεία σας χάνοντας μέρος του υπερβολικού σωματικού σας λίπους. Ακόμη και μικρές αλλαγές στο βάρος μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας. Δεν λειτουργεί κάθε μέθοδος απώλειας βάρους για όλους γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος περισσότερες από μία φορές. Η διατήρηση του βάρους είναι εξίσου σημαντική με την απώλεια του εξαρχής.

 

Η παχυσαρκία ορίζεται από το βάρος σας;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για να ορίσουν την παχυσαρκία στο γενικό πληθυσμό. Ο ΔΜΣ μετρά το μέσο σωματικό βάρος έναντι του μέσου ύψους σώματος. Ως γενίκευση, οι γιατροί συσχετίζουν έναν ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο με την παχυσαρκία. Αν και ο ΔΜΣ έχει τους περιορισμούς του, είναι ένας εύκολα μετρήσιμος δείκτης και μπορεί να σας βοηθήσει να προειδοποιήσετε τον κίνδυνο υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Είναι πιθανό να έχετε παχυσαρκία σε «φυσιολογικό» βάρος. Εάν το σωματικό σας βάρος είναι μέσο, ​​αλλά το ποσοστό σωματικού σας λίπους είναι υψηλό, μπορεί να έχετε τον ίδιο κίνδυνο για την υγεία σας με κάποιον με υψηλότερο ΔΜΣ. Ένας άλλος τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Εάν έχετε περισσότερο σωματικό λίπος γύρω από τη μέση σας, διατρέχετε κίνδυνο.

 

Ποιοι είναι οι τρεις τύποι παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία ταξινομείτε σε κατηγορίες με βάση το πόσο σοβαρή είναι. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μεταξύ 25,0 και 29,9 kg/m², κατατάσσεστε στην κατηγορία υπέρβαρων. Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες παχυσαρκίας που χρησιμοποιούνται για την επιλογή θεραπειών που μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για κάθε άτομο και περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία κατηγορίας Ι: ΔΜΣ 30 έως <35 kg/m².
  • Παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙ: ΔΜΣ 35 έως <40 kg/m².
  • Παχυσαρκία κατηγορίας III: ΔΜΣ 40+ kg/m².

 

Τι είναι η «νοσηρή» παχυσαρκία;

Η «νοσηρή παχυσαρκία» είναι ένας ξεπερασμένος όρος για την παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ. Οι γιατροί ανέφεραν την παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ ως «νοσηρή» επειδή ήταν πολύ πιθανό να συνοδεύεται από σχετικά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ο όρος αποσύρθηκε λόγω της αρνητικής του σημασίας.

 

Πώς αξιολογείται η παιδική παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία στα παιδιά υπολογίζεται επίσης χρησιμοποιώντας ΔΜΣ, αλλά υπολογίζεται και σε σχέση με την ηλικία του παιδιού και το φύλο του. Ένα παιδί άνω των 2 ετών μπορεί να διαγνωστεί με παχυσαρκία εάν ο ΔΜΣ του είναι μεγαλύτερος από το 95% των συνομηλίκων του.


© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights ReservedPowered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights Reserved


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, LondonCopyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.