Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών. Το εσωτερικό ενός υγιούς οστού περιέχει μικρά κενά, τα οποία στην οστεοπόρωση μεγεθύνονται, προκαλώντας απώλεια της αντοχής και της πυκνότητας του οστού, από εδώ έρχεται και το όνομα (πορώδες οστό).

Οστεοπόρωση

Title:

Description:

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών. Το εσωτερικό ενός υγιούς οστού περιέχει μικρά κενά, τα οποία στην οστεοπόρωση μεγεθύνονται, προκαλώντας απώλεια της αντοχής και της πυκνότητας του οστού, από εδώ έρχεται και το όνομα (πορώδες οστό).

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών. Το εσωτερικό ενός υγιούς οστού περιέχει μικρά κενά, τα οποία στην οστεοπόρωση μεγεθύνονται, προκαλώντας απώλεια της αντοχής και της πυκνότητας του οστού, από εδώ έρχεται και το όνομα (πορώδες οστό). Το οστό επηρεάζεται και εξωτερικά, καθώς αναπτύσσεται πιο ασθενές και λεπτό.

 

Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρκετών ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing, ο διαβήτης, η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες και η εμμηνόπαυση. Ορισμένα φάρμακα όπως τα στεροειδή, τα αντισπασμωδικά φάρμακα, οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο και οι αναστολείς οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση. Υπάρχουν πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα που αυξάνουν την πιθανότητα οστεοπόρωσης. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πώς η ιατρική σας κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Οι ασθενείς με αυτά τα προβλήματα παραπέμπονται συχνά σε ενδοκρινολόγο για αξιολόγηση και θεραπεία.

 

Γιατί να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για οστεοπόρωση;

Εάν ο γιατρός σας σας έχει διαγνώσει με οστεοπόρωση ή είχατε κατάγματα ευθραυστότητας της σπονδυλικής στήλης ή του ισχίου, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση. Η εξέταση θα γίνει για να αναζητηθούν άλλες ιατρικές καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας, να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της και να επιλεγεί η καλύτερη θεραπεία.

 

Πώς εντοπίζετε την οστεοπόρωση;

Η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προστασία των οστών σας και στην πρόληψη των καταγμάτων. Η οστεοπόρωση μπορεί να διαγνωστεί στο αρχικό της στάδιο με μια απεικονιστική διάγνωση οστεοπόρωσης DEXA. Αυτή η εξέταση είναι ασφαλής, ανώδυνη και χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας. Αυτό το τεστ μετρά την ποσότητα των μετάλλων σε ορισμένα οστά του σώματός σας, συνήθως στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, και παρέχει βασικές πληροφορίες για την υγεία των οστών σας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγα λεπτά και τα αποτελέσματα λαμβάνονται αμέσως μετά την εκτέλεση της δοκιμής. Την ημέρα της εξέτασης δεν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου ή πολυβιταμίνες. Συνιστούμε να φοράτε φαρδιά, άνετα ρούχα, κατά προτίμηση χωρίς μέταλλο.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση;

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτίας της οστεοπόρωσης και τη θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης πάθησης που συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας. Τα σχέδια θεραπείας της οστεοπόρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με την άσκηση με βάρη και την προπόνηση με αντιστάσεις, τη διατροφή και τα φάρμακα.

Η διατήρηση της υγείας των οστών σας μέσω της τακτικής άσκησης (άσκηση με βάρη και προπόνηση με αντίσταση) και η καλή διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή σας, 1000 mg μέχρι την ηλικία των 50 ετών για τις γυναίκες και 70 για τους άνδρες, στη συνέχεια αυξήστε τα σε 1200 mg την ημέρα. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Εάν δεν εκτίθεστε σε επαρκή ηλιακή ακτινοβολία, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Μια πολυβιταμίνη συνήθως περιέχει μια ασφαλή και σωστή δόση, αλλά ορισμένοι ασθενείς θα χρειαστούν υψηλότερη δόση. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η καφεΐνη και η πρόσληψη ανθρακούχων ποτών πρέπει να αποφεύγεται.

Εάν έχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Φοράτε αντιολισθητικά παπούτσια
  • Διατηρήστε τα δωμάτια και τους διαδρόμους φωτισμένα και χωρίς εμπόδια
  • Τοποθετήστε λαβές σε χώρους μπάνιου και ντους
  • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ
  • Ελέγξτε το σπίτι για πιθανούς κινδύνους, όπως ολισθηρές επιφάνειες, ηλεκτρικά καλώδια και χαλιά
  • Προσοχή στις ολισθηρές επιφάνειες, ειδικά τον χειμώνα
  • Χρησιμοποιήστε μπαστούνι εάν χρειάζεται

© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights Reserved



Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London



© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights Reserved


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London



Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.