Ενδοκρινική παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη
Το σώμα σας υφίσταται γρήγορες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ωστόσο, ενδοκρινικά προβλήματα εμφανίζονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως μέρος μιας προϋπάρχουσας ή νέας πάθησης.
Επισκόπηση των Ενδοκρινικών Διαταραχών κατά την Εγκυμοσύνη
Μερικά παραδείγματα ενδοκρινικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
- Υπερθυρεοειδισμό
- Διαβήτη τύπου 1
- Διαβήτη τύπου 2
- Διαβήτη Κύησης
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό, την αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς και πολλές άλλες διεργασίες. Μια υγιής εγκυμοσύνη και υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου για το μωρό σας απαιτούν τα κατάλληλα επίπεδα αυτών των ορμονών.
Διαβήτης Κύησης ή Προκύησης
Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες. Εάν έχετε ήδη διαβήτη, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου.
Μπορεί επίσης να εμφανιστεί διαβήτης κύησης (διαβήτης που διαγνώστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο σάκχαρο στο αίμα που ξεκινά στην εγκυμοσύνη και τελειώνει μετά τον τοκετό. Οποιαδήποτε μορφή διαβήτη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό ή υπερβολικό βάρος γέννησης.
Θεραπεία για Ενδοκρινικές Διαταραχές
Η αντιμετώπιση των ενδοκρινικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία. Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει συνήθως ινσουλίνη ή άλλες θεραπείες. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Εκπαίδευση για τον διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει ο γιατρός σας να παρακολουθεί εντατικά την θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε υγιές εύρος με θεραπείες που είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας.
- Ινσουλίνη. Η τυπική θεραπεία για τον διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης. Αυτή η θεραπεία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εάν η διατροφή και η άσκησή σας δεν βοηθούν. Μπορεί να χρειαστείτε μία έως τέσσερις ενέσεις την ημέρα. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ινσουλίνη μόλις γεννήσετε.
Υποθυρεοειδισμός
Η ορμονική «έκρηξη» που συνοδεύει την εγκυμοσύνη επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς επιπλέκουν το 5% των κυήσεων. Η ίδια η εγκυμοσύνη προδιαθέτει στην εμφάνιση παθήσεων του θυρεοειδή, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν οι ανάγκες της εγκύου σε ιώδιο.
Ο υποθυρεοειδισμός επιπλέκει το 3% των κυήσεων και εκτός από την έλλειψη ιωδίου, μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται πιο σπάνια(1%). Η σωστή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας της εγκύου παίζει σημαντικότατο ρόλο τόσο στην υγεία του εμβρύου (ειδικότερα στο 1ο 3μηνο της κύησης), όσο και στην έκβαση του τοκετού.
Ο κλινικός αλλά και ο ασυμπτωματικός υποθυρεοειδισμός, έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, υπερτασικής νόσου της εγκυμοσύνης, αποκόλλησης πλακούντα, πρόωρου τοκετού και φτωχής νευρολογικής ανάπτυξης του νεογνού.
Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων αποβολών, προεκλαμψίας, χαμηλού βάρους γέννησης ή ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης και δυσλειτουργίας της καρδιάς της εγκύου