Νοσήματα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων

Ο θυροειδής αδένας βρίσκεται κάτω από το λάρυγγα και μπροστά στην τραχεία και παράγει τις ορμόνες θυροξίνη και καλσιτονίνη.

Νοσήματα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων

Title:

Description:

Νοσήματα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων

Ο θυροειδής αδένας βρίσκεται κάτω από το λάρυγγα και μπροστά στην τραχεία και παράγει τις ορμόνες θυροξίνη και καλσιτονίνη.

Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται κάτω από το λάρυγγα και μπροστά στην τραχεία και παράγει τις ορμόνες θυροξίνη και καλσιτονίνη. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη του οργανισμού και τη δράση του νευρικού συστήματος. Στην παιδική ηλικία η καλσιτονίνη, επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και την ανάπτυξη του σκελετού.

Τα πιο συχνά συμπτώματα δυσλειτουργίας το θυρεοειδή είναι η κόπωση, η χαμηλή ενέργεια, το στρες, οι διαταραχές του σωματικού βάρους, της γαστρεντερικής λειτουργίας, της διάθεσης και της πνευματικής διαύγειας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν νόσημα που σχετίζεται με το θυρεοειδή, ιδιαίτερα αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

 

Παραθυρεοειδείς αδένες

Οι Παραθυρεοειδείς αδένες είναι συνήθως τέσσερις, βρίσκονται στην πίσω επιφάνεια του θυρεοειδούς και εκκρίνουν την παραθορμόνη. Η ορμόνη αυτή ελέγχει το μεταβολισμό και την ομοιόσταση του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D.

Η κυριότερη πάθηση των παραθυρεοειδών αδένων είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός, που οφείλεται στην υπερδραστηριότητα των αδένων με αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή και έκκριση παραθορμόνης. Συνήθως οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ή μπορεί να παραπονεθούν για αδυναμία, κόπωση και ακαθόριστο πόνο.

Άλλες παθήσεις μπορεί να είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός, όπου εκκρίνεται χαμηλή ποσότητα ορμονών, ο ψευδουποπαραθυρεοειδισμός, όπου δεν υπάρχει ανταπόκριση στη δράση της παραθορμόνης και ο ψευδοπαραθυρεοειδισμός, όπου σε καταστάσεις στρες μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.


© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights ReservedPowered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London© 2024 Revekka Gyftaki, All Rights Reserved


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, LondonCopyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.