Νοσήματα υπόφυσης και επινεφριδίων
Υπόφυση
Η υπόφυση ελέγχει τη δράση όλων των άλλων περιφερικών αδένων μας γι’ αυτό και θεωρείται ο σημαντικότερος αδένας του οργανισμού. Έχει το μέγεθος φασολιού, βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και ανάμεσα στα αυτιά. Αποτελείται από τον πρόσθιο (αδενοϋπόφυση) και τον οπίσθιο (νευροϋπόφυση) λοβό.
Οι ορμόνες που παράγει βοηθούν στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών, όπως η ανάπτυξη , η αρτηριακή πίεση, η έμμηνος ρύση και η αναπαραγωγή. Σπάνιες παθήσεις της είναι η υποφυσική ανεπάρκεια και τα αδενώματα υπόφυσης.
Επινεφρίδια
Τα επινεφρίδια είναι δύο, ένα πάνω από κάθε νεφρό τα οποία εκκρίνουν τις ορμόνες αλδοστερόνη και κορτιζόλη στην εξωτερική περιοχή τους. Η αλδοστερόνη ρυθμίζει την ομοιόσταση νερού, νατρίου και καλίου, ενώ η κορτιζόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επηρεάζει το μεταβολισμό και συμμετέχει σε διαδικασίες αντιμετώπισης καταστάσεων συναισθηματικής φόρτισης.
Από την εσωτερική περιοχή των επινεφριδίων εκκρίνονται ορμόνες, οι σπουδαιότερες των οποίων είναι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Οι ορμόνες αυτές συμμετέχουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων έντονης συναισθηματικής φόρτισης και ενεργοποιούν τον οργανισμό (αύξηση καρδιακού και μεταβολικού ρυθμού, του ρυθμού της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης).
Οι παθήσεις των επινεφριδίων σχετίζονται με την αυξημένη ή μειωμένη έκκριση ορμονών ή με όγκους που ανακαλύπτονται τυχαία κατά τις εξετάσεις των ασθενών. Συχνή πάθηση, μεταξύ άλλων, αποτελεί το σύνδρομο Cushing, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, αύξησης σωματικού βάρους, εμφάνιση παχυσαρκίας και διαταραχές περιόδου στις γυναίκες.